Stödboende i egen lägenhet för unga, 16-20 år
Sedan 2012 erbjuder NEB-Teamet träningslägenheter för unga, och sedan 2017 har vi tillstånd för stödboende. Vår verksamhet började som ett komplement till familjehemsvården men har utvecklats till en specialiserad tjänst som hjälper ungdomar mot självständighet. Vårt förstärkta stödboende är anpassat för att hantera mer komplexa utmaningar och tar emot ungdomar och unga vuxna som är redo för ett självständigt boende, exempelvis från SiS, HVB, familjehem, eller de som inte kan bo kvar i sitt hem.
Verksamheten finns i Stockholm, Göteborg och Malmö, med kontor och en ansvarig föreståndare i varje region. Våra ungdomspedagoger är erfarna, engagerade och tillgängliga dygnet runt vid behov, och ungdomarna bor i egna lägenheter i vanliga bostadsområden som är anpassade efter deras önskemål och behov. Alla lägenheter är möblerade, komplett utrustade och har ett bekvämt läge nära kollektivtrafik.
Varje placering börjar med en tre månaders kartläggning för att identifiera den unges sysselsättningsbehov och analys av stödnivån. Ungdomarna träffar våra pedagoger 3–4 gånger i veckan, och föreståndaren är aktivt närvarande för att säkerställa att stödet är individuellt anpassat. Efter kartläggningen presenteras resultaten för uppdragsgivaren och den unge, vilket ger riktning för genomförandeplanen.
Vi arbetar för att skapa en meningsfull tillvaro för de unga, med fokus på deras utveckling mot självständighet. För att bo i stödboende krävs att den unge är motiverad att arbeta mot självständighet och kan ta ansvar för en placering i öppen vårdform.
Vid placeringens slut ska den unge ha förmågan att:
- Sköta sin vardag och boendesituation självständigt.
- Delta i skola, arbete eller annan meningsfull sysselsättning.
- Hantera sin ekonomi på ett ansvarsfullt sätt.
- Bygga och upprätthålla ett stabilt socialt nätverk.
- Engagera sig i en meningsfull fritid och sociala aktiviteter.
Våra grundregler är:
- Hänsyn – Den unge ska visa hänsyn till andra hyresgäster och fastighetsägare.
- Samarbete – Boendet kräver samarbete och kommunikation med vår personal.
- Sysselsättning – Ungdomen ska ha sysselsättning, exempelvis skola, praktik eller arbete.
Uppdragsgivare kan ge individuella direktiv, som hemreserutiner eller drogtester, och vid behov kan vi förstärka stödet med dagliga träffar, extra tillsyn eller socialt stöd. Vi kan även anlita externa resurser för specifika insatser, såsom traumabehandling, samtalsstöd eller drogbehandling. Med vår flexibla och lösningsorienterade organisation anpassar vi oss efter varje individs behov.
För ytterligare information eller en placeringsförfrågan, är ni välkomna att höra av er till oss, så kontaktar vi er inom kort. Vi har också goda referenser från flera nöjda uppdragsgivare.