Stödboende i egen lägenhet

NEB-teamet har erbjudit träningslägenheter för unga sedan 2012, och vi har haft tillstånd för stödboende sedan 2017. Verksamheten började som ett komplement till vår familjehemsvård, men har utvecklats till en specialiserad tjänst där vi hjälper ungdomar på vägen mot självständighet. Vi kallar det förstärkt stödboende, vilket innebär att vi har resurser och kompetens för att hantera mer komplexa utmaningar. Vi tar emot ungdomar och unga vuxna från exempelvis SiS, HVB, familjehem eller de som av olika skäl inte kan bo kvar i sitt hem eller på sin hemort, och som bedöms vara redo för stödboende och självständighet.

Vår verksamhet finns i tre regioner, med kontor i Stockholm, Göteborg och Malmö. Varje region har sitt eget tillstånd för att bedriva stödboende och en ansvarig föreståndare. Våra ungdomspedagoger är välutbildade, erfarna och engagerade och finns tillgängliga dygnet runt vid behov. Ungdomarna bor i egna bostäder i vanliga bostadsområden, spridda över våra regioner för att möta deras önskemål och behov.

Varje placering inleds med en kartläggning på cirka tre månader. Under denna period får vi ungdomarna i sysselsättning, etablerar samarbete och analyserar deras behov av stöd. Denna fas inkluderar regelbundna möten med våra ungdomspedagoger 3-4 gånger per vecka, samt en aktiv närvaro av föreståndaren. Syftet med kartläggningen är att säkerställa att ungdomarna uppfyller kriterierna för stödboende och att ge dem individuellt anpassat stöd. När kartläggningen är klar presenteras den för uppdragsgivaren och den unge, vilket ger innehåll och riktning för genomförandeplanen.

Vi strävar efter att fylla vår verksamhet med meningsfullt innehåll för de unga. Våra regelbundna träffar fokuserar på processen mot självständighet, och vårt uppdrag är att stötta deras utveckling till självständiga vuxna. För att bo i stödboende måste den unge vara motiverad att arbeta mot självständighet och kunna ta ansvar för en placering i öppen vårdform.

I vår verksamhet har vi tre grundregler:

  1. Hänsyn: Boende i egen lägenhet kräver att man visar hänsyn till andra hyresgäster och fastighetsägare.
  2. Samarbete: Placering i stödboende innebär samarbete och kommunikation mellan den placerade och vår personal.
  3. Sysselsättning: Ungdomarna måste ha någon form av sysselsättning, exempelvis skola, praktik eller arbete.

Som uppdragsgivare har ni möjlighet att ge oss individuella direktiv kring arbetet med den unge, t.ex. rutiner vid hemresor, drogtester, mm. Vi kan även förstärka arbetet med extra tillsyn, dagliga träffar, socialt stöd, etc., om behov finns. Vi har möjlighet att anlita externa resurser vid behov, exempelvis traumabehandling, samtalsstöd, drogbehandling, mm. Vår organisation är flexibel och lösningsorienterad med ett individuellt fokus.

Vi har goda referenser från flera uppdragsgivare.

Vi har haft tillsyn i verksamheten vid flertal tillfällen. Om ni vill veta mer om vår verksamhet kan ni lämna in en intresseanmälan här, så kontaktar vi er inom kort.

Läs mer på vår sida för vanliga frågor och svar.

Stödboende
Innehållsförteckning