Familjehem FAQ – Frågor om familjehem
Hur är det att fungera som familjehem och vad krävs? Här i på vår sida för FAQ har vi listat svar på vanliga frågor.
Det finns ett stort behov och stort intresse för jourhem som tidigare kallades för fosterhem. Här har vi samlat några mycket vanliga frågor om familjehem samt svaren för att hjälpa er med mer information om hur familjehemmen för ungdomar fungerar.
Ett familjehem är det som tidigare kallades för fosterhem. Det är ett hem där barn och ungdomar som av olika skäl inte kan bo med sina föräldrar kan få bo under en kortare eller längre period.
Nej, det är fortfarande föräldrarna till barnet som har vårdnaden om det. När det handlar om ensamkommande flyktingbarn kan de ha en god man eller förordnad vårdnadshavare. Det finns också situationer då de vuxna i familjehemmet kan få rollen som förordnad vårdnadshavare för barnet.
Det blir ni genom att genomgå den undersökning som socialtjänsten kräver. Om ni anses vara lämpliga så får ni ta emot barn och ungdomar i ert hem för kortare eller längre tidsperioder.
Ja, till att börja med måste ni genomgå en undersökning såväl som utbildning som satts ihop av Socialstyrelsen. Det behövs också referenser och man ser på att er familjesituation och hem är väl lämpad för den här typen av uppdrag.
Det ska finnas plats för en person till men det betyder inte nödvändigtvis att ni måste ha ett stort hem. Man gör en individuell bedömning för att se hur ett barn eller tonåring kan bo på ett tryggt sätt hos er.
Det går att fungera som familjehem även om ni inte har egna barn. I vissa fall kan det rentav vara att föredra att barn och ungdomar placeras i hem där det enbart finns vuxna att dela hemmet med.
Det finns familjehem ersättning som baseras dels på de kostnader som finns för barnet och dels på ett arvode som är fast. Hur mycket arvodet ligger på beror på kommun. Beloppet styrs av kommunens rekommendation såväl som barnets ålder.
Notera att familjehem arvode är skattepliktigt och att det också ses som grund för sjukpenning och pension. Familjehemarvodet kan dock inte ligga till grund för tjänstepension eller för arbetslöshetsförsäkring.
Det är en krävande uppgift att ta in ett barn som kan ha olika graders behov av emotionell och fysisk vård. Det handlar inte bara om att ge husrum och mat till en person som inte kan bo med sina föräldrar.
Ett familjehem är en plats att växa och utvecklas på. Det ställer stora krav på familjehemsföräldrarna.
Saker som man förväntas hjälpa till med är:
• Hjälpa barnet med skolgång och läxläsning
• Se till att barnet har en bra vardag
• Se till att barnet får den hälsovård som det behöver
• Vara ett stöd för barnet vad gäller kontakt med familj och vänner
• Samarbeta med barnets föräldrar
• Hålla kontakt med socialtjänsten angående barnets utveckling och mående
Det här är en pågående uppgift som är svår att förutse från start. I vissa fall blir det kortare perioder av familjehemsboende. Andra situationer kan bli permanenta och leda till att familjen till sist adopterar barnet.
Det går bra att göra en första intresseanmälan om att fungera som ett familjehem här hos oss. Fyll i vårt formulär så kontaktar vi er för att hjälpa till med de steg ni behöver ta för att börja hjälpa barn och ungdomar.
Ja, det ställs krav på familjehem. Det handlar inte bara om att de vuxna måste vara fysiskt och psykiskt friska och personer som anses kunna ta hand om ett barn eller ungdom som behöver extra stöd. Från socialtjänstens sida vill man också säkra sig om att eventuella barn som finns i familjen känner sig okej med att det kommer att flytta in främmande personer.
När en ungdom kan klara av ett mer självständigt boende så kan det bli aktuellt med stödboende. Det här fungerar när barnet eller ungdomen inte behöver någon särskild vård eller behandling som kräver lite större insatser som kan fås med familjehem eller HVB.
Ett barn som får stödboende kommer att ha ett eget boende under hela placeringstiden. Det finns även stödboende för vuxna som behöver hjälp med att förbereda sig för ett självständigt liv.
Som stödfamilj tar man liksom ett familjehem emot barn och ungdomar som behöver extra stöd. Skillnaden mellan familjehem och stödfamilj är att stödfamiljen bara behöver ta emot barnet några dagar per vecka eller månad.
Hur ofta barnet kommer att behöva vara hos och övernatta hos stödfamiljen beror på den specifika situationen. Tanken är att man med denna form av stödverksamhet kan hjälpa barnet såväl som dess föräldrar till bättre rutiner.
Husdjur är inget hinder för att fungera som stödfamilj. Det kan förstås vara så att vissa barn och ungdomar på grund av psykologiska hinder eller allergier inte kan bo eller vistas hos stödfamilj som har husdjur. Men i de fall då det är möjligt kan en hund eller annat husdjur vara något som bidrar till den stabilitet och rutin som eftersöks för barn som behöver ett annat boende.
Idag kan varje barn och ungdom som har det svårt ansöka om stödfamilj som också kallas för kontaktfamilj. Det är när barnet har rätt till LSS insatser som man kallar det för stödfamilj.
Det kan ni göra via oss. Vi har tillstånd från IVO att bedriva stödboendeverksamhet så kontakta oss för att få veta mer om hur detta fungerar.
Ja, ni får stödboende ersättning i enlighet med hur ofta barnet bor hos er samt utgifter som detta innebär. Det finns också ett arvode som bestäms enligt kommunens rekommendationer från fall till fall. Saker som kan spela roll är till exempel barnets ålder.
En jourfamilj är i likhet med familjehem och stödboende ett hem där man kan ta emot ett barn eller en ungdom för att erbjuda ett tryggt boende. Skillnaden ligger i att jourhemmet måste vara redo att ta emot snabbt. Det handlar om akuta situationer där man kan behöva stödboendet under en kortare tid på några dagar upp till ett halvår.
Tanken är att en jourfamilj finns på plats som ett tryggt boende tills den akuta situationen har löst sig. Då kan man se vidare på om barnet ska bo kvar med stödboende några dagar i veckan eller mer permanent som i familjehem.
Eftersom man måste kunna ta emot barn med kort varsel som jourfamilj så gäller det att ha rätt profil för detta. Det finns krav som liknar de som ställs på familjehem men ett jourhem för ungdom kan kräva ett lite större engagemang även om det ofta innebär för kortare perioder.
Om ni vill bli jourfamilj så kan ni ansöka om att bli det via oss. Vi hjälper er genom de steg som krävs för att ansöka om att bli jourfamilj.
NEB-Teamet är här för att hjälpa er som vill bli familjehem eller kanske stödfamilj. Vi har lång erfarenhet av att jobba med familjer som hjälper till med att erbjuda barn och ungdomar en trygg tillvaro. När ni vänder er till oss så kommer vi att ta det hela steg för steg och vi finns här med hjälpen om det blir för svårt eller något känns oklart.
Tanken är att vi med rätt process och god insikt om vilka krav som ställs inte behöver hamna i situationer där det blir för svårt. Men det är förstås viktigt att veta att man som jourfamilj kan bestämma sig för att avsluta den här typen av arbete. Det är inte ett åtagande som ni tar på er för evigt om ni inte vill det.
Vi finns över hela Sverige och du når oss enkelt här via hemsidan för att anmäla intresse om att vara jourfamilj, stödfamilj eller kanske familjehem. Det går också bra att ställa frågor om du känner att du vill veta mer innan du börjar ansökningsprocessen.
Du kan fylla i formulär direkt här på vår hemsida för att anmäla ditt intresse. Sedan kommer vi att låta dig få veta vilka steg som krävs för den roll du vill inta som stöd för barn och ungdomar i din omgivning.
Om denna sida för FAQ inte besvarar dina frågor så kan du skicka ett mejl till info@nebteamet.se.
Kontakta oss här om ni har ytterligare frågor.
Här kan ni läsa om vad Socialstyrelsen skriver om placerade barn och unga.