Familjehem FAQ – Frågor om familjehem
Hur är det att fungera som familjehem och vad krävs? Här i på vår sida för FAQ har vi listat svar på vanliga frågor.
Det finns ett stort behov och stort intresse för jourhem som tidigare kallades för fosterhem. Här har vi samlat några mycket vanliga frågor om familjehem samt svaren för att hjälpa er med mer information om hur familjehemmen för ungdomar fungerar.
Ett familjehem är det som tidigare kallades för fosterhem. Det är en familj där barn och ungdomar som av olika skäl inte kan bo med sina föräldrar kan få bo under en kortare eller längre period.
Nej, det är fortfarande föräldrarna till barnet som har vårdnaden om det. När det handlar om ensamkommande flyktingbarn kan de ha en god man eller förordnad vårdnadshavare. Det finns också situationer då de vuxna i familjehemmet kan få rollen som förordnad vårdnadshavare för barnet.
Det blir ni genom att genomgå en utredning där er lämplighet bedöms. Om ni anses vara lämpliga så får ni ta emot barn och ungdomar i ert hem för kortare eller längre tidsperioder.
Ni ska kunna erbjuda den placerade individen ett eget rum. Men det betyder inte nödvändigtvis att ni måste ha ett stort hem. Man gör en individuell bedömning för att se hur ett barn eller tonåring kan bo på ett tryggt sätt hos er.
Det går att bli familjehem även om ni inte har egna barn. I vissa fall kan det rentav vara att föredra att barn och ungdomar placeras i hem där det enbart finns vuxna att dela hemmet med.
Familjehemmet uppbär ersättning arvode (lön) samt omkostnadsersättning (kostnader för den placerade individen). Arvodet är skattepliktigt och ser som grund för sjukpenning och pension. Storleken på arvodet samt omkostnaden utgår från varje enskilt uppdrag. Det finns mer att läsa om detta på skr.se
Det är en krävande uppgift att ta in ett barn som kan ha olika graders behov av emotionell och fysisk vård. Det handlar inte bara om att ge husrum och mat till en person som inte kan bo med sina föräldrar. Ett familjehem är en plats att växa och utvecklas på. Det ställer stora krav på familjehemsföräldrarna. Men enligt många familjehem ger det även mycket tillbaks att få se ett barn utvecklas och må bra i en trygg miljö.
Det går bra att göra en första intresseanmälan om att bli familjehem här hos oss. Fyll i vårt formulär så kontaktar vi er för att hjälpa till med de steg ni behöver ta för att börja hjälpa barn och ungdomar.
En jourfamilj är i likhet med familjehem ett hem där man kan ta emot ett barn eller en ungdom för att erbjuda ett tryggt boende. Skillnaden ligger i att jourhemmet måste vara redo att ta emot snabbt. Det handlar om akuta situationer där man kan behöva jourhemmet under en kortare tid på några dagar upp till ett halvår.
Tanken är att en jourfamilj finns på plats som ett tryggt boende tills den akuta situationen har löst sig och man vet var den placerade ska vidare.
Om ni vill bli jourfamilj så kan ni ansöka om att bli det via oss lämna en intresseanmälan. Vi hjälper er genom de steg som krävs för att bli jourfamilj.
NEB-Teamets primära uppgift är att ge er som jour-familjehem rätt stöd för att klara det uppdrag ni åtagit er. Vi har lång erfarenhet av att jobba med familjer som har dessa uppdrag. Genom oss får ni ett tätt, flexibelt och adekvat stöd. Vi finns där för er dygnet runt och tillsammans skapar vi bästa förutsättningar att klara ert uppdrag. Ni finner mer information om det här på hemsidan.
Vi finns på många orter i Sverige och du når oss enkelt här via hemsidan för att anmäla intresse om att bli jourfamilj eller familjehem. Det går också bra att ställa frågor om du känner att du vill veta mer innan du börjar ansökningsprocessen.
Om denna sida för FAQ inte besvarar dina frågor så kan du skicka ett mejl till info@nebteamet.se.
Kontakta oss här om ni har ytterligare frågor.
Här kan ni läsa om vad Socialstyrelsen skriver om placerade barn och unga.